
Zwangerschap

Intake
Je kunt zodra je weet dat je zwanger bent contact met ons opnemen voor het maken van een eerste afspraak en echo. Je hebt géén verwijzing van de huisarts nodig. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op onze website of telefonisch.
De eerste afspraken zullen plaatsvinden rond 7-8 weken zwangerschap. We plannen voor de intake ruim de tijd, ongeveer een uur en bespreken je gezondheid, de gezondheid van je partner en naaste familieleden. We kijken terug op eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. Samen kijken we naar de best passende zorg voor jou persoonlijk tijdens de zwangerschap.
We zouden je willen vragen ter voorbereiding op deze eerste afspraak een vragenlijst in te vullen. Deze informatie kan dan alvast verwerkt worden in ons systeem en eventuele bijzonderheden kunnen worden uitgezocht.
Daarnaast geven we informatie over de praktijk, de zwangerschap, onderzoeken zoals prenatale screening en beantwoorden we uiteraard al je vragen. We meten de bloeddruk, het gewicht en geven informatie over het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap. Je ontvangt van ons een zwangerschapsmap met de nodige informatie en een lijst met alles wat je mag regelen. Deze map mag je bij elke volgende controle meenemen, later in de zwangerschap bewaar je hierin je eigen zwangerschapskaart en bijvoorbeeld een geboorteplan. Kortom, er komt een heleboel nieuwe informatie op je af.
Prenatale screening
NIPT
De NIPT test is een test die vanaf 10 weken zwangerschap kan worden gedaan. Door bloedonderzoek bij de moeder, kunnen chromosoom afwijkingen bij de baby worden opgespoord.
ETSEO (13 weken echo)
Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om het ETSEO (Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek) uit te laten voeren. Ook wel de 13 weken echo genoemd en kan uitgevoerd worden tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap.
TTSEO (20 weken echo)
Het TTSEO (tweede trimester structureel echoscopisch onderzoek) wordt ook wel 20 weken echo genoemd. Tussen 18-22 weken wordt jullie kindje uitgebreid gescreend op foetale afwijkingen.

Zwangerschapscontroles
We geven persoonlijke aandacht op maat en alles is bespreekbaar. Tijdens de controles horen we graag hoe het met je gaat, lichamelijk maar zeker ook mentaal. Tijdens een zwangerschap transformeer je van vrouw naar moeder en dit kan gepaard gaan met de nodige onzekerheden. Tijdens de controles is er genoeg ruimte voor het stellen van vragen. Na het gesprek controleren we je bloeddruk en gewicht. We luisteren vanaf ongeveer 14 weken met een doptone naar de frequentie en regelmaat van het hartje van de baby. Aan de hand van de groei van de baarmoeder controleren we de groei van de baby en bepalen de ligging vanaf 28 weken. De werkende zwangere krijgt tijdens de controle na de termijnecho een zwangerschapsverklaring voor de werkgever en gedurende de zwangerschap komen verschillende onderwerpen die voor die termijn van belang zijn ter sprake. Bijvoorbeeld over de kraamzorg, voeding voor de baby, bloedprikken, de bevalling enz.
Echo centrum
In een zwangerschap vinden er een aantal standaard medische echo’s plaats. Soms is er een specifieke medische indicatie om nog een extra echo te maken.
Daarnaast kun je ook gebruik maken van de mogelijkheid om een pretecho te laten maken, dit om bijvoorbeeld het geslacht van je kindje te ontdekken of om in 3-4D beeld het gezichtje te bewonderen.
Voor haarscherpe echo’s en topkwaliteit werken we nauw samen onder één dak met het echocentrum Hilde Beckers. In het echocentrum werken de SEO en ETSEO gecertificeerde echoscopisten Hilde Beckers en Nathalie Niesen, dat wil zeggen dat zij ook de 13 weken echo en de 20 weken echo mogen uitvoeren. Hilde en Nathalie zijn beiden ook verloskundige (geweest).


Centering zorg
Als je zwanger bent, verandert er veel. Je baby ontwikkelt zich en je lichaam verandert. De zwangerschap is ook een periode waarin je andere keuzes gaat maken, voor jezelf, voor de baby en het gezin. Je loopt daardoor met veel vragen en er is veel om over na te denken. Daarnaast wil je natuurlijk ook graag weten of je baby goed groeit en gezond is.
Centering Zwangerschap (Centering Pregnancy) is een programma dat de
medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap,
bevalling en babytijd. Daarnaast kun je al je vragen stellen en ervaringen delen met vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend.
Bevalling
De afgelopen negen maanden heb je toegeleefd naar dit moment, de geboorte van je kindje. Een bevalling is een levensveranderende ervaring en is altijd een unieke gebeurtenis. Het verloop van iedere bevalling is anders en uniek.
Hoe een bevalling medisch gezien verloopt, kun je zelf niet of nauwelijks beïnvloeden. Focus daarom vooral op dat waar je wel invloed op hebt, namelijk keuzes die je gaandeweg kunt maken in dit proces of de manier waarop je je voorbereidt. De wensen die je hebt kun je allemaal vastleggen in een geboorteplan en dit bespreken we uitgebreid samen in de zwangerschap rond 35 weken.

Waar beval je en met wie?
Je bent in Nederland vrij om te kiezen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) met je eigen verloskundige. Dit zolang er geen medische indicatie bestaat.
Als er wel een medische indicatie bestaat, dan zal de bevalling in het ziekenhuis (klinisch) plaatsvinden onder leiding van een klinisch verloskundige of gynaecoloog (in opleiding) van het Zuyderland Geboortecentrum.
TIP: lees meer over bevallen in deze regio op de website van het samenwerkingsverband SamenZuyd
Wanneer bel je?
Dit bespreken we uitgebreid op de controle rond 35 weken.
Een zwangerschap duurt 40 weken en de bevalling begint meestal rondom de uitgerekende datum. Gemiddeld genomen bevallen de meeste moeders tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Zijn er tekenen dat de bevalling begint vóór 37 weken, neem dan direct contact met ons op. Er is in dat geval mogelijk sprake van een vroeggeboorte. Meestal begint de bevalling met harde buiken of voorweeën die als een trap opbouwen naar ontsluitingsweeën. Dit zijn krachtige samentrekkingen van de baarmoederspier die vaak 1 minuut aanhouden en dan met regelmaat als golven terugkomen om de paar minuten (3-5 minuten). De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Dit komt minder vaak voor.
Je belt ons:

Kraamtijd
Nazorg
Borst- of flesvoeding
Hielprik en gehoortest
Tussen dag vijf en zeven na de geboorte van de baby zal een medewerker van de GGD thuis de hielprik en gehoortest komen uitvoeren. De hielprik is een screeningsonderzoek naar verschillende aandoeningen en stofwisselingsziekten. Bij de gehoortest wordt gekeken of beide oortjes werken.
Miskraam
Als het kindje in je buik niet (meer) leeft, heeft dit nieuws vaak even de tijd nodig om te bezinken. Je voelt van alles en tegelijkertijd komen er allemaal vragen in je op.


Aanvullende informatie
Na de geboorte van je kindje komt er veel op je af. Op deze pagina vind je praktische informatie die je helpt bij een goede start. Lees meer over hoe kraamzorg geregeld wordt, welke aanvullende zaken handig zijn om te weten, en hoe het aangeven en erkennen van je baby in zijn werk gaat.