Kraamtijd

Onze zorg

Kraamtijd

Na de zwangerschap en de bevalling breekt een nieuwe spannende tijd aan, de kraamtijd. Een periode die in het teken staat van herstel en wennen aan elkaar, een nieuw ritme vinden en de signalen van je baby gaan leren kennen. In de eerste 8 dagen heb je recht op kraamzorg, een kraamverzorgster zal jullie ondersteunen in de verzorging van moeder en kind.

Nazorg

Naast de kraamzorg komt ook je verloskundige thuis (of in het ziekenhuis) langs voor de kraambedcontroles in de eerste 8 dagen (de nazorg). Er is aandacht voor het lichamelijk herstel van de bevalling, de voeding en ontwikkeling van de baby maar ook de emotionele transitie in het prille ouderschap.

Borst- of flesvoeding

Het geven van borstvoeding is de beste start en geeft belangrijke voordelen voor de gezondheid van de moeder en het kindje. Het kan een bijzondere ervaring zijn waarbij het niet alleen gaat om het geven van de beste voeding, maar ook het huid-op-huid contact, de hechting met je kindje en de signalen van je kindje leren kennen. Het is een proces dat in de eerste weken vooral aandacht nodig heeft want jij en je kindje moeten het immers nog leren. Het gaat soms vanzelf maar lang niet altijd.

Hielprik en gehoortest

Tussen dag vijf en zeven na de geboorte van de baby zal een medewerker van de GGD thuis de hielprik en gehoortest komen uitvoeren.

De hielprik is een screeningsonderzoek naar verschillende aandoeningen en stofwisselingsziekten. Bij de gehoortest wordt gekeken of beide oortjes werken.

JGZ

De JGZ (jeugdgezondheidszorg ofwel consultatiebureau) neemt de zorg na de kraamweek over rondom de voeding, groei en ontwikkeling van de baby. Daarnaast verzorgen ze vanaf de 2e maand de vaccinaties. Na de kraamweek doen wij een korte overdracht. Daarna neemt de JGZ telefonisch contact met je op om een eerste huisbezoek af te spreken. Bij vragen kun je hier terecht, controles zijn op afspraak.

Nacontrole

Een nacontrole plannen we in overleg samen rond 6 weken na de bevalling, afhankelijk van hoe de bevalling is verlopen kan dit bij je eigen verloskundige of bij de gynaecoloog.
We bespreken het lichamelijke en mentale herstel na de bevalling en doen hierbij eventueel enkele lichamelijke controles zoals controle van de bloeddruk en het litteken. We staan stil bij jullie ervaring van de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Daarnaast bespreken we anticonceptie en geven advies voor een eventuele volgende zwangerschap en bevalling.