ZWANGERSCHAP
LEEFSTIJL
Tips en adviezen
Voeding
Het is verstandig om tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd te eten. Voor een uitgebreid advies adviseren wij de website van het voedingscentrum. Hierop staat alle belangrijke informatie over voeding tijdens je zwangerschap en de schijf van vijf. Daarnaast zijn er ook een aantal producten die je in de zwangerschap beter niet kunt eten. Meer informatie
Tip: download de ZwangerHap.
Vitamines
Foliumzuur (synthetische vorm van vitamine B11) is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een open rug, open gehemelte of open buik verkleint. De aanbevolen dosis is een tablet van 0.4 of 0.5 mg per dag. Je kunt hier het beste mee beginnen vanaf 4 weken voordat je zwanger bent tot 12 weken zwangerschap. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, drogist of supermarkt. We adviseren echter steeds vaker het gebruik van folaat, dit is de actieve vorm van vitamine B11 die bijvoorbeeld ook voorkomt in groene groenten. Foliumzuur is een synthetische stof gemaakt van actieve folaat. Meer informatie: foliumzuur of folaat?
Voor een goede groei van je kindje is het raadzaam voor alle zwangeren om elke dag 10 microgram vitamine D te nemen. Je kunt hiermee ook al beginnen als je zwanger wilt worden. Heb je een getinte of donkere huid, kom je weinig buiten of draag je bedekkende kleding? Dan is het ook raadzaam buiten een zwangerschap 10 microgram vitamine D extra te slikken.
Calcium is een belangrijk mineraal voor zwangeren om de kans op bloeddrukproblemen te verkleinen. Een dagelijkse inname van 1000 mg staat voor 5 eenheden melkproduct òf een losse calcium tablet. Er zit onvoldoende calcium in een multivitamine (vaak maar 100-200 mg).
Vis(olie) bevat gezonde vetten die belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind. Eet wekelijks een vette vis zoals zalm, makreel of forel. Een vervanging is een losse visolie capsule òf een multivitamine waaraan visolie is toegevoegd.
Roken
Roken gedurende de zwangerschap wordt sterk afgeraden. Roken tijdens de zwangerschap brengt extra risico’s met zich mee. Probeer daarom voor je zwangerschap al te stoppen met roken of direct zodra je weet dat je zwanger bent. Vind je het lastig om te stoppen vraag dan hulp dmv telefonische coaching ‘Rookvrij! Allebei!’: “Rookvrij allebei” of “Rookvrij ook jij”.
Voor meer informatie kijk op: “Stivoro”
Alcohol
Het is belangrijk om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Alcohol gebruik kan aangeboren afwijkingen en hersenbeschadiging veroorzaken tijdens de zwangerschap. Meer informatie: “Alcohol en zwangerschap”
Drugs
Drugsgebruik tijdens de zwangerschap vergroot de kans op problemen tijdens de zwangerschap en/of geboorte. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. Het advies is dan ook om geen drugs te gebruiken tijdens je zwangerschap.
Medicijnen
De placenta, ook wel moederkoek, biedt bescherming tegen een aantal schadelijke stoffen van medicijnen en zorgt ervoor dat ze niet bij het kind terecht komen. De placenta kan echter niet alle schadelijke stoffen tegen houden en sommige schadelijke stoffen komen toch bij het kind terecht. Het is belangrijk eventueel medicijngebruik met ons te bespreken zodat we kunnen beoordelen of de medicijnen gebruikt mogen worden. Daarnaast is het ook belangrijk om bij je eigen huisarts en apotheek aan te geven dat je zwanger bent.
Sporten
Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je zwangerschap. Het verbetert je uithoudingsvermogen en stimuleert de bloedsomloop. Ook zul je er na je bevalling plezier aan beleven omdat je sneller weer in vorm bent. Voor de meeste sporten geldt dat zolang jij je er prettig bij voelt je ermee door kunt gaan. Luister wel goed naar je lichaam en neem geen onverantwoorde risico’s. Buikspieroefeningen kun je beter achterwege laten in de zwangerschap.
De kunst van sporten in de zwangerschap zit vaak in dat je moet weten HOE je bewegingen het best kunt uitvoeren door middel van de juiste houding én de juiste ademhaling. Sport je liever met begeleiding van een personal trainer gespecialiseerd rondom zwangerschap? Dan sluit een traject prenatale- of postnatale training wellicht hierbij aan.
Werken
Tijdens de zwangerschap mag je blijven werken. Het is wel belangrijk je hier goed bij te blijven voelen. Bepaalde werkzaamheden kunnen te zwaar worden in de zwangerschap. Je kan dit met je baas bespreken en vragen om een vervangende functie. Soms wordt het te zwaar om je volledige uren te werken. In dat geval is het belangrijk dit tijdig met je werkgever te bespreken en eventueel minder te gaan werken.
Vanaf 34 of 36 weken mag je met zwangerschap verlof. Je mag zelf kiezen wanneer je met verlof gaat. Indien je al eerder in de zwangerschap minder bent gaan werken of (deels) ziek bent gemeld ben je echter verplicht om met 34 weken met verlof te gaan. Je totale zwangerschapsverlof bevat 16 weken. Wanneer je 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaat heb je nog 10 weken na de bevalling. Stop je vier weken voor je uitgerekende datum met werken heb je nog 12 weken na de bevalling. Mocht het zo zijn dat je over tijd gaat, krijg je die dagen extra op je verlof erbij. Meer informatie en FNV app.
Seks
Vrijen tijdens de zwangerschap kan nog steeds heel fijn zijn. Door misselijkheid, vermoeidheid, druk op de blaas, een dikke buik of hormonale schommelingen hebben vrouwen echter vaak minder zin in seks. Dat speelt vooral tijdens de eerste drie maanden en de laatste drie maanden. In het tweede trimester (4e t/m 6e maand) hebben veel vrouwen juist extra zin om te vrijen. Vrijen tijdens de zwangerschap kan geen kwaad tenzij anders is aangegeven door de verloskundige of echoscopiste.
Meer weten over zwangerschap?
Heb je een vraag, wil je je zwangerschap aanmelden of heb je interesse in een e-consult?
Neem gerust contact met ons op: 045-5251291
of klik op een button: